ASOCIJACIJA
SRPSKIH ARHITEKATA

ASA je nezavisno udruženje arhitekata i arhitekata umetnika – stvaralaca na polju kulture.

Asocijacija srpskih arhitekata ima program prvenstveno okrenut temama kulture, umetničkog pristupa arhitekturi i zaštiti kulturnog nasleđa, po čemu je ovo udruženje jedinstveno u Srbiji.

ZORAN MANEVIĆ - VELIKAN SRPSKE ARHITEKTURE (1937-2019)

Posle duge bolesti, 4. aprila 2019. godine preminuo je velikan srpske arhitekture, arhitekta i istoričar umetnosti dr Zoran Manević, tvorac, osnivač i dugogodišnji zastupnik Asocijacije srpskih arhitekata (ASA).

Manević je jedan od najpoznatijih srpskih istoričara arhitekture, pisac velikog broja studija i knjiga u ovoj oblasti. Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1961, magistrirao 1967. i doktorirao 1980. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je zaposlen u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i bio upravnik Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Njegovo delo ostavilo je neizbrisiv, dubok trag i profilisalo istoriju srpske arhitekture u njenim najznačajnijim momentima. Podsetiću na neke od njih.

Davne 1974. Zoran Manević je inicirao i zajedno sa grupom istomišljenika osnovao Salon arhitekture, prvu i najveću nacionalnu manifestaciju arhitekata i urbanista u Srbiji. Od osnivanja do danas, na salonu su učestvovali svi najznačajniji srpski arhitekti i arhitektonski biroi, a u višedecenijskoj istoriji ove izložbe arhitekata moguće je pratiti istoriju srpske arhitekture.

Nastavivši tradiciju Kluba arhitekata osnovanog 1923. godine, Zoran Manević je 1997. osnovao novi Klub arhitekata, udruženje koje ima za cilj okupljanje arhitekata i pripadnika ostalih neimarskih profesija, zastupanje njihovih interesa, proučavanje istorije arhitekture i prikupljanje i čuvanje istorijskih artefakata na polju arhitekture.

Osnivač je časopisa “Arhitektura”, prvog i jedinog arhitektonskog glasila koji se bavi ozbiljnom i nezavisnom arhitektonskom kritikom i esejistikom i informiše čitaoce i društvo u celini o najnovijim događanjima na planu arhitekture. Od prvog broja objavljenog 1998. godine, časopis izlazi najpre kao mesečnik (oko 100 brojeva), a potom kao dvomesečnik. Danas je časopis izvanredna i jedinstvena istorijska i dokumentaciona građa u kojoj je moguće pronaći opise svih značajnijih događanja na planu arhitekture i pratiti višedecenijski profesionalni razvoj mnogih srpskih arhitekata i graditelja u našem regionu.

Zoran Manević je osnivač “Leksikona srpskih arhitekata”, najobimnijeg imenika srpskih arhitekata od početka XIX veka do danas. Prvi Leksikon objavljen je 1999. godine, a od tada je doživeo nekoliko izdanja. Leksikon prati i internet prezentacija najznačajnijih srpskih arhitekata. U njemu se nalaze biografije i dela velikog broja poznatih stvaralaca, a sadržaj se neprestano dopunjuje novim.

Na tradiciji prvog udruženja arhitekata u Srbiji iz 1890. godine, Zoran Manević je maja 2010. godine osnovao Asocijaciju srpskih arhitekata – ASA, prvo i danas jedino nezavisno udruženje arhitekata sa statusom umetničkog udruženja, sa ciljem odbrane struke od urušavanja. Ovim činom, ukinuo je višedecenijsku mantru o arhitekturi kao inženjerskoj struci i omogućio arhitektima da se umetničkom delatnošću bave u okviru i pod zaštitom sopstvenog, autentično arhitektonskog udruženja. ASA-u je formirao sa ciljem negovanja i razvoja kulturne misije arhitekture kao umetnosti. Prvenstvena uloga u radu ovog udruženja usmerena je prema kulturnom aspektu arhitektonske struke, zaštiti autorskih prava arhitekata i zaštiti novije nepokretne kulturne baštine na tlu Srbije.

U vreme kada arhitektonska struka u Srbiji praktično nema aktivno nezavisno profesionalno udruženje koje zastupa interese svojih članova – arhitekata i urbanista, Manevićeva Asocijacija srpskih arhitekata je jedino te vrste koje svakodnevno profesionalno zastupa ne samo svoje članove, već i snažno vodi borbu za održanje ugleda arhitektonske profesije u Srbiji. ASA je mesto sa kojeg se danas širi konstruktivna arhitektonska kritika, uspostavljaju novi, visoki standardi u arhitekturi, vrši neprestano istraživanje istorije srpske arhitekture, skupljaju istorijski artefakti i čuvaju od propadanja i eventualnog uništenja. Kroz brojne stručne programe, Asocijacija srpskih arhitekata okuplja predstavnike arhitektonske struke, podržava ih kada je to neophodno, ukazuje na probleme i predlaže svoja rešenja. ASA je danas jedino udruženje arhitekata koje u kontinuitetu sprovodi niz aktivnosti sa ciljem podizanja kvaliteta arhitektonske profesije, organizovanja, edukacije, informisanja, verifikovanja vrednosti i čuvanja digniteta arhitekte u Srbiji danas.

Manevićeva ASA danas ima veliki broj stalnih članova, pojedinaca i preduzeća, veći broj pridruženih članova i simpatizera, na koji način okuplja sve najznačajnije srpske arhitekte. Kao takva, ona je snažna i uticajna strukovna organizacija koja zastupa interese arhitektonske struke. Već duži niz godina, ASA organizuje arhitektonsko-urbanističke konkurse na godišnjem nivou, a bavi se i angažovanim kritičkim radom. Lista javne kritike koju je uputila ASA je dugačka, a njeni rezultati su izuzetno značajni za arhitektonsku struku u Srbiji. ASA organizuje godišnju izložbu “Umetnost arhitekture” na kojoj učestvuju brojni članovi, samostalni umetnici i biroi, dodeljuje Godišnju nagradu, organizuje tribine, na kojima se na jasan i otvoren način raspravlja o problemima u našoj arhitekturi.

Sve ove aktivnosti plod su ideje i angažovanja dr Zorana Manevića i stručnih predstavnika okupljenih oko njegovih ideja. Iako bez svog idejnog vođe, ASA nastavlja Manevićevu misiju, na najbolji način. Zbog svega, recimo ovom velikanu srpske arhitekture iz dubine duše – veliko hvala.

Slobodan Maldini, zastupnik ASA

DOGAĐAJI

Promocija časopisa "asa"

U galeriji Artget Kulturnog centra grada Beograda održana je promocija časopisa "ASA" 17.06.2019. godine. Fotografije sa događaja možete da pogledate ovde.

Promocija knjige "istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek"

U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije 21.06.2019. godine održana je promocija i razgovor o knjizi "Istorija srpske umetnosti XVIII.XXI vek". Fotografije sa događaja možete da pogledate ovde.

KONKURS ZA MUZEJ BICIKALA

ASA organizuje konkurs za Muzej bicikala na području Linijskog parka u Savskoj luci u Beogradu. Pridružite se!

časopis "asa"

ASA objavljuje prvi broj svog novog časopisa "ASA". Pozivamo vas na saradnju.

PREGLEDAJTE NAŠ NOVI ČASOPIS

Pročitajte više o programu našeg novog časopisa “ASA” putem linka:

OSTALE VESTI

ISTORIJA SRPSKE UMETNOSTI XVIII-XXI VEK

Izašle su iz štampe knjige na srpskom i engleskom jeziku "Istorija srpske umetnosti, XVIII - XXI vek". Knjigu možete da pogledate na sledećem linku

ČASOPIS "ARHITEKTURA"

Pogledajte poslednja tri broja časopisa "Arhitektura" na sledećem linku

PREDLOG ZA PROGLAŠENJE SPOMENIKA KULTURE

ASA predlaže da arhitektonski objekat Dom kulture "Jovan Tomić" u Novoj Varoši bude proglašen spomenikom kulture i stavljen na listu zaštićenih spomenika kulture grada Nove Varoši. Pročitajte više na sledećem linku

INICIJATIVA ZA PODIZANJE REPLIKE SPOMENIKA

ASA pokreće inicijativu za podizanje replike Spomenika srpskim kraljevima koji se nalazi u Parizu i njeno postavljanje u centru Beograda. Pročitajte više na sledećem linku​

BUDUĆE AKTIVNOSTI

Sve aktivnosti naših članova pratite na sledećem linku…